Dagje uit of vakantie in Zeeland

Zeeland is een van de drie zuidelijke provincies in Nederland. Grote steden in de provincie Zeeland zijn Middelburg, Terneuzen, Goes en Vlissingen. Zeeland is natuurlijk veel bekender door het vele water in de provincie waar heerlijk vakantie gevierd kan worden.

Voor een korte vakantie, een weekendje weg of een leuk dagje uit biedt Zeeland ontzettend veel mogelijkheden. Of je nu een zonaanbidder bent of liever actief bezig met tijdens je vakantie, Zeeland biedt voor ieder wat wils.

Ligging

Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland

Zeeland ligt in het zuidwesten van Nederland

Zeeland is gelegen in het uiterste zuidwesten van Nederland. De provincie grenst in het noorden aan zuid-holland terwijl aan de oostkant de provincie Brabant ligt. Aan de zuidkant grenst Zeeland aan België, daarmee is Zeeland een van de drie provincies in Nederland die grenst aan dat land.

Door haar zuidelijke ligging ten opzichte van andere provincies in Nederland is Zeeland niet voor iedereen snel bereikbaar. Vanuit de provincie Groningen bedraagt de reistijd tot Vlissing rond de vier uur, als je tussen die twee plaatsen wil reizen moet je rekenen op een enkele reisafstand van ongeveer 350 kilometer.

Geschiedenis

De geschiedenis van Zeeland kenmerkt zich door de altijd voortdurende strijd tegen het water. Pas in het midden van de vorige eeuw kwam aan die strijd een einde. Toen werden namelijk de Deltawerken voltooit. Voor een bijzonder en historisch dagje uit in Zeeland lenen diezelfde Deltawerken zich uitstekend.

Voor een ander bijzonder overblijfsel uit de geschiedenis van Zeeland moet je in het Rijksmuseum van Oudheden, in Leiden, zijn. Daar staan namelijk enkele (delen van) beelden van de Godin Nehalennia die door vissers uit de Oosterschelde zijn gehaald.

De Oosterscheldekering in Zeeland

De Oosterscheldekering in Zeeland

De nacht van 1 februari 1953 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Zeeland. Toen vonden door een combinatie van hoog tij en springvloed 1795 inwoners van Zeeland en omliggende provincies de dood. Na die ramp werd dan ook besloten Zeeland beter te beschermen tegen het hoge water door het aanleggen van de Deltawerken.

Tips voor leuke activiteiten en dagjes uit

Wil je een dagje uit in Zeeland, of ben je op zoek naar leuke dingen om te doen in Zeeland? Hieronder vind je een aantal tips voor leuke dingen in Zeeland.

Strand en zee

Het prachtige duingebied rondom Domburg is ook erg de moeite waard

Het prachtige duingebied rondom Domburg is ook erg de moeite waard

Zeeland is een van de provincies in Nederland met veel strand en zee. Wil je bij lekker weer een dagje uit naar het strand in Zeeland? Neem dan een duik in de Noordzee bij de plaats Domburg. Het belangrijkste strand van Domburg wordt bij zomers weer bewaakt door strandwachten. Daarnaast vind je er alle faciliteiten voor een leuk dagje uit aan het strand. En bij je uitgekeken aan het water? Dan ligt er achter de duinen het gezellige plaatsje Domburg. Wist je trouwens dat Domburg het oudste strand van Zeeland heeft?

Ook andere plaatsen in Zeeland bieden prachtige strandgebieden. Zo is het Noordzee strand in West-Capelle een aanrader net zoals de stranden bij Renesse en Oostkapelle. Houd wel rekening met het verkeer tijdens een autorit naar de Zeeuwse stranden. Zeker bij mooi weer staan er regelmatig lange files richting de stranden in Zeeland.

Middelburg

De Sint Jorisdoelen in Middelburg

De Sint Jorisdoelen in Middelburg

Middelburg is de hoofdstad van Zeeland. De stad is een van de slechts 17 beschermde stadsgezichten in Zeeland. De binnenstad staat vol met prachtige oude gebouwen. Een deel daarvan is ook te bezoeken. Wil je een dagje uit naar een museum in Middelburg? Dan is het Zeeuws Museum erg de moeite waard. Andere bijzondere gebouwen in Middelburg zijn onder meer de synagoge uit 1705 en het Abdijgebouw.

Ook voor mensen die van winkelen houden biedt Middelburg genoeg mogelijkheden. Natuurlijk vind je alle grote winkelketens terug in het straatbeeld van de stad. Maar ook vind je in het centrum een groot aantal bijzondere winkeltjes.

Conclusie

Zeeland is een leuke provincie in eigen land. Vooral het strand, de zee en de duinen lenen zich uitstekend voor een weekendje weg of dagje uit. Maar ook andere toeristische bestemmingen in de provincie zijn de moeite waard. Laat jezelf verrassen en boek eens een weekendje weg in Zeeland.

Een romantisch uitje: maak een boottocht in Giethoorn

Romantisch uitje in Giethoorn.

Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noord genoemd. En wat is er nou romantischer dan het maken van een boottocht met je geliefde door Venetië? Wil je een romantisch dagje weg met je partner of date?…

Doelgroep: ,

Dagje weg in Zeeland: vissen op de Oosterschelde

Een leuk dagje weg: zeevissen op de Oosterschelde.

De kustprovincies van Nederland bieden ontzettend veel leuke activiteiten voor een dagje weg in eigen land. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dag of avond vissen op de Ooster- en Westerschelde in Zeeland? Op mooi rustig water met…

Doelgroep: , ,

Dagje weg met peuter of kleuter: Het land van Jan Klaassen in Gelderland

Het Land van Jan Klaassen, een leuk attractiepark voor een dagje weg met kleuters en peuters.

Wil je een dagje weg met kleuters of peuters? Dan is het Land van Jan Klaassen een leuke bestemming. Dit pretpark bevindt zich in de provincie Gelderland en is eenvoudig bereikbaar met de auto. Ook met het OV…

Doelgroep: , , ,

Het Daf Museum in Eindhoven: ideaal voor een dagje weg met slecht weer

Het Daf museum leert kinderen en volwassenen alles over dit ooit bekende automerk.

Slecht weer in een vakantie is ontzettend balen. Gelukkig zijn er in Nederland veel leuke uitstapjes te maken op dagen dat de zon zich weinig laat zien en er in plaats daarvan regen valt. Ben je op vakantie in…

Doelgroep: ,

Vakantiepark in Drenthe: Het Land van Bartje in Ees

Wil je op vakantie naar Drenthe maar weet je nog niet waar je je vakantie wil doorbrengen? Dan hebben wij een tip voor je. In het dorpje Ees vind je Het Land van Bartje, een leuk vakantiepark van Landal….

Doelgroep: ,

Dagjes weg in de meivakantie

Dagjes uit in de meivakantie

De meivakantie kom er alweer aan. Vaak is het in die periode weer redelijk weer en kun je eigen land de leukste dagjes uit doen. Wil je tips voor leuke uitstapjes in eigen land tijdens de meivakantie? Dan…

Herfstvakantie: de leukste dagjes weg

Een leuk dagje weg in de Herstvakantie.

Nog een weekje en dan begint de herfstvakantie. 10 Weken na het einde van de zomervakantie is de herfstvakantie voor veel mensen de ideale vakantie voor een paar leuke dagen weg in eigen land. Maar ook voor een…

Doelgroep: ,

Kabouterland in Exloo, een leuk dagje weg met je peuter of kleuter

Een dagje weg met je peuter of kleuter? Kabouterland in Exloo.

Kabouterland is een pretpark gericht op peuters, kleuters en jonge kinderen. Het park, gelegen in het Drentse Exloo, is in de zomermaanden juli en augustus elke dag geopend terwijl in het voor- en naseizoen het park alleen op…

Doelgroep: , , ,

Leuk dagje weg in Ruinen (Drenthe): bezoek de schaapskooi en het bezoekerscentrum

Dagje weg Drenthe naar het Bezoekerscentrum Ruinen

Ben je op vakantie in Drenthe en wil je een goede tip voor een leuke en leerzame activiteit? Dan kunnen we je een bezoekje aan de Schaapskooi en het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer aan de Benderse in Ruinen van…

Doelgroep: , ,

Vakantie in Nederland: stedentrip naar Alkmaar

Bezoek zeker het prachtige Waagplein tijdens je stedentrip naar Alkmaar.

Wil je een stedentrip voor twee boeken in eigen land? Bezoek dan eens een van de prachtige historische steden in Nederland. Zo is Alkmaar een perfecte bestemming voor een leuk dagje weg maar ook voor een korte stedentrip…

Doelgroep: , ,