Dagje uit of vakantie in Limburg

De provincie Limburg is de meest zuidelijke provincie van Nederland. Bekende plaatsen in de provincie zijn onder meer Maastricht, Heerlen en Venlo. Limburg wordt vaak Nederlands-Limburg genoemd, vanwege de gelijknamige provincie Limburg in België.

Limburg is veruit de meest heuvelachtige provincie van Nederland. Mede daardoor leent Limburg zich uitstekend voor een lang-weekend weg of een leuk dagje uit. Ook biedt de provincie zowel natuur- als cultuurliefhebbers genoeg inspiratie voor een echt vakantie-gevoel.

Ligging

Limburg ligt in het zuid-oosten van Nederland, lekker fietsen of wandelen kan in Limburg.

Limburg ligt in het zuid-oosten van Nederland

Limburg ligt in het zuid-oosten van Nederland. De provincie grenst in het zuiden aan de Belgie terwijl de oost-kant van Limburg tegen Duitsland aanligt. Ten noord-westen ligt tenslotte de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Een klein stukje van de Limburgse provincie grenst aan Gelderland.

Limburg is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Wel moet rekening gehouden worden met de lange reistijd, zeker vanuit het noorden van Nederland is Limburg een aardig eindje rijden (tussen de 3 en 4 uur enkele reis).

Tips voor leuk uitstapjes en dagjes uit

Voor de beste tips voor leuke dagjes uit en informatie over activiteiten tijdens je vakantie in de provincie Limburg ben je op deze pagina aan het juiste adres. We hebben hier namelijk een aantal tips voor leuke dagjes uit verzameld.

Geuldal

Het Geuldal is een natuurgebied in het uiterste zuiden van de provincie Limburg. Het gebied kenmerkt zich door grote hoogteverschillen en voor geoefende fietsers is het Geuldan dan ook een echt feest om te fietsen.

Zoals de naam al zegt bevindt het Geuldal zich aan beide kanten van het riviertje de Geul. De Geul vindt zijn oorsprong in Belgie en meandert zo langzaam noordwaarts. Bekende plaatsen aan de Geul zijn bijvoorbeeld Gulpen, Wittem en de hoofdstad van Limburg, Maastricht.

Maastricht

Maastricht leent zich uitstekend voor een dagje uit.

Maastricht leent zich uitstekend voor een dagje uit. Hier de schatkamer van de Sint-Servaas basiliek

Maastricht is de grootste stad van de provincie Limburg. Door zijn zuidelijke ligging tussen de heuvels van zuid-limburg heeft Maastricht een unieke sfeer. Je kunt in Maastricht heerlijk eten en drinken en ook qua winkelaanbod is Maastricht een unieke stad.

Ook voor cultuurliefhebbers valt er in Maastricht meer dan genoeg te doen. De stad telt tientallen grote en kleine musea waar onder andere de veelbewogen en lange geschiedenis van de stad bekeken kan worden. Het Centre Céramique is een van die musea. Je kunt er wisselende collecties bekijken met vondsten uit de geschiedenis van de stad Maastricht.

Maasduinen

Nationaal Park de Maasduinen - dagje uit Limburg

Nationaal Park de Maasduinen

In het uiterste Noorden van Limburg ligt het bos en heidegebied de Maasduinen. De Maasduinen is een officieel Nationaal Park gelegen op een langgerekte zandrug tussen de Maas en de grens met Duitsland. Nationaal Park de Maasduinen ligt grotendeels op het grondgebied van de gemeente Bergen.

Tot 1998 was de naam van het Nationaal Park ‘de Hamert’. Dat is een landgoed dat centraal gelegen is binnen de Maasduinen. In het Nationaal Park, dat ruim 4500 hectare meet, kan heerlijk gefietst en gewandeld worden. Ook een fietstocht waarbij met kleine pontjes de Maas wordt overgestoken behoort tot de mogelijkheden. Wil je lekker fietsen en wandelen tijdens je korte vakantie in Limburg? Dan is Nationaal Park de Maasduinen een echte aanrader.

Samenvatting: dagje uit of weekendje weg in Limburg

Limburg is een erg leuke bestemming voor zowel een dagje uit als een weekendje weg. Een dagje uit in Limburg is alleen weggelegd voor mensen in de zuidelijke helft van Nederland. Woon je wat verder weg dan is Limburg ook een prima bestemming voor een weekendje weg of een midweek vakantie.

Dagje weg in Limburg: bezoek de steenkolenmijn in Valkenburg

Dagje weg met de kinderen Limburg.

Limburg is de provincie in Nederland waar tot halverwege de vorige eeuw veel mensen werkzaam waren in de mijnbouw. Inmiddels is dat niet meer het geval: alle mijnen zijn inmiddels gesloten en buiten bedrijf. Wilt u een leuk…

Doelgroep: ,

Dagje uit in Limburg: Bezoek aan Hertog Jan Brouwerij

De Hertog Jan brouwerij in Arcen: een leuke tip voor een dagje uit.

Op vakantie in Nederland zijn er natuurlijk genoeg leuke dingen om te doen. Als je op vakantie bent in Limburg (of als je op vakantie bent in het oosten van Brabant) dan is een bezoek aan de Hertog…

Doelgroep: , ,

Actief dagje uit in Limburg: Wandelen op blote voeten

Een actief dagje uit tijden je vakantie in Nederland? Het Blotevoetenpark in zuid-Limburg.

Wandelen is goed voor lichaam en geest, dat weten liefhebbers van de wandelsport natuurlijk al lang. Wil je een actief dagje uit in Limburg en hou je van wandelen (of wil je graag de voordelen van lekker wandelen…

Doelgroep: , , , ,

Op vakantie in Limburg? Ga een dagje winkelen in Maastricht

Vakantie in Nederland? Dagje winkelen in Maastricht.

Maastricht is de  hoofdstad van de provincie Limburg. Door de zuidelijke ligging van deze stad in vergelijking met andere steden in Nederland hangt er een heel andere sfeer in Maastricht. Ga je op vakantie in Nederland en besluit…

Doelgroep: , , ,

Dagje uit in Limburg: de Mergelgrotten in Valkenburg

In het kleine dorp Valkenburg bevindt zich een van de leukste attracties voor een dagje uit in Limburg. Onder de bossen en velden van het dorpje zijn namelijk veel ondergrondse gangenstelsels uitgesleten in de mergelbodem. Sommige van deze…

Doelgroep: ,