Dagje uit of vakantie in Friesland

Vakantie in Friesland, de provincie ligt in het noorden van Nederland

Friesland ligt in het noorden van Nederland


Friesland is de grootste provincie van Nederland, als gekeken wordt naar het totale oppervlak aan water en land. Centraal gelegen in Friesland ligt de hoofdstad Leeuwarden. Tijdens een vakantie in Friesland is een bezoekje aan Leeuwarden niet het eerste waar je aan denkt. Echte vakantie in Friesland vier je natuurlijk op water of aan de prachtige Noordzee stranden.

Friesland biedt een groot aantal meren waar watersportliefhebbers tijdens hun vakantie hun hart aan kunnen ophalen. Maar ook strandliefhebbers komen aan hun trekken. Aan de noordzee-kust van Friesland liggen vier prachtige Waddeneilanden waar in zomer en winter heerlijk vakantie gevierd kan worden.

Ligging

Friesland ligt in het uiterste noorden van Nederland. Aan het oosten wordt Friesland begrenst door Groningen en Drenthe terwijl in het zuiden de provincies Flevoland en Overijssel gelegen zijn. Daarnaast is Friesland via de Afsluitdijk verbonden met Noord-Holland. Tussen de Afsluitdijk en de provincie Friesland is het IJsselmeer gelegen.

Tips voor toeristische activiteiten en dagjes uit in Friesland

Wil jij voor je vakantie in Friesland een aantal leuke idee├źn opdoen? Hieronder vind je aantal toeristische tips voor een heerlijke vakantie in het noorden van Nederland.

Waddeneilanden

vakantie Friesland: De vuurtoren op het Friese eiland Ameland

De vuurtoren op het Friese eiland Ameland

De Waddeneiland liggen aan de Noordzee kant van Friesland. Per boot vaar je in een tot twee uur naar Vlieland, Terschelling Ameland of Schiermonnikoog.

Wil je een rustige vakantie? Overweeg dan Vlieland, dat eiland is het minst toeristisch van de vier Waddeneiland die bij Friesland horen. De andere drie eiland zijn een stuk groter en bieden meer mogelijkheden voor een actieve vakantie in Friesland.

Op de Waddeneiland kun je terecht voor een strandvakantie. Daarnaast staat voor veel mensen het maken van mooie fietstochten op een van de Waddeneilanden garant voor een vakantie in Friesland. Maar ook voor mooie wandelingen en prachtige tochten te paard lenen de Waddeneiland zich prima.

Friese meren

Tjeukemeer: vakantie in Friesland

Tjeukemeer: vakantie in Friesland

In het zuidwesten en midden van Friesland ligt het zogenaamde ‘Friese meren gebied’. Dat gebied is vooral onder watersportliefhebbers erg populair. Je kunt er namelijk prachtig zeilen of varen.

Hoogtepunten in het Friese Meren gebied zijn de Sneekweek en het sk├╗tsjesilen. Beide activiteiten zijn vooral gericht op watersportliefhebbers. Maar ook als je niet kunt varen of zelf geen boot hebt dan zijn beide evenementen erg leuk om naartoe te gaan.

Winkelen in Friesland

Als je denkt aan een vakantie in Friesland dan denk je misschien niet gelijk aan een shoppingweekend. Toch leent Leeuwarden zich daar prima voor. De hoofdstad van Friesland is namelijk rijk aan leuke winkeltjes waar je prima kunt slagen. Ook de grote winkelketens hebben bijna allemaal een vestiging in de Friese hoofdstad. Ook in de andere grote steden van Friesland, denk aan Drachten, Sneek en Heerenveen kun je trouwens prima winkelen.

Fietsen in Friesland

Friesland leent zich prima voor mooie fiets-vakantie

Friesland leent zich prima voor een mooie fiets-vakantie

Hou je van fietsen? Dan is Friesland ook voor jou de perfecte besteming. Want door de hele provincie ligt een prachtig netwerk van mooie fietspaden. Daarnaast bieden de genoemde waddeneilanden ook meer dan genoeg plezier voor de liefhebber van fietsen.

Wil je meer informatie over een fietsvakantie in Friesland? Neem dan eens een kijkje op de website van de VVV Friesland. Zij bieden op deze pagina een enorm aantal leuke fietstochten door de hele provincie.

Dagjes uit in Friesland

Wil een leuke vakantie in Nederland? Dan is een vakantie in Friesland een erg goed idee. De provincie is eenvoudig bereikbaar, een dagje uit naar Friesland is misschien niet voor iedereen weggelegd, daarvoor is de provincie ter noordelijk gelegen. Maar wil je een weekendje of midweek op vakantie in Nederland? Dan is Friesland een goede keuze.