Vakantie in Nederland: stedentrip naar Alkmaar

Bezoek zeker het prachtige Waagplein tijdens je stedentrip naar Alkmaar.

Bezoek zeker het prachtige Waagplein tijdens je stedentrip naar Alkmaar.

Wil je een stedentrip voor twee boeken in eigen land? Bezoek dan eens een van de prachtige historische steden in Nederland. Zo is Alkmaar een perfecte bestemming voor een leuk dagje weg maar ook voor een korte stedentrip kun je in Alkmaar terecht. Alkmaar is gelegen in het noordwesten van de provincie Noord-Holland is per trein maar ook per auto vanuit ons hele land eenvoudig bereikbaar.

Alkmaar kent een lange geschiedenis. Op verschillende plekken vind je daar de prachtige bewijzen voor. Bekijk bijvoorbeeld de uit 1623 stammende Accijnstoren of het Huis met de Kogel, een authentiek houten pand dat tijdens de Tachtigjarige Oorlog beschadigd werd door een kanonskogel. Daarnaast vind je in Alkmaar een aantal prachtige kerken en andere historische gebouwen die een bezoek tijdens een stedentrip naar Alkmaar meer dan waard zijn.

De Kaasmarkt

Op vrijdag is er een Kaasmarkt op het Waagplein in Alkmaar.

Op vrijdag is er een Kaasmarkt op het Waagplein in Alkmaar.

Tussen mei en oktober wordt er elke vrijdag een kaasmarkt georganiseerd in Alkmaar. Deze kaasmarkt mag je eigenlijk niet missen als je besluit om een dagje weg of stedentripje naar Alkmaar te gaan doen.

Naast een toeristische trekpleister is de kaasmarkt in Alkmaar ook van economisch belang. Elke vrijdag wordt er op de markt kaas uit voornamelijk Noord-Holland verhandeld. Wereldberoemd zijn de kaasdragers die zorgen voor de aanvoer van kazen.

Winkelen, eten en drinken

Alkmaar kent een prachtig historisch centrum met vele leuke winkeltjes, boetiekjes en eetgelegenheden. Wil je winkelen in Alkmaar? Begin je dag dan in het oude centrum van de stad. Verder vind je natuurlijk ook winkels van de bekende ketens in Alkmaar. Een leuke tip: neem zeker een kijkje in de Appelsteeg of de Mient als je gaat winkelen in Alkmaar.

Alkmaar kent zowel een koopavond als een koopzondag. Elke donderdagavond zijn de meeste winkels in Alkmaar geopend tot 21:00. Verder zijn de meeste winkels in Alkmaar geopend op zondag tussen 12:00 en 17:00. Als je een stedentripje naar Alkmaar gaat doen zijn de winkels dus eigenlijk altijd open.

Na het winkelen kun je op verschillende plekken in de stad lekker eten. Voor elk budget kun je in Alkmaar goed eten. Natuurlijk zijn er de bekende fastfood-restaurants te vinden. Maar leuker en lekker zijn natuurlijk de vele gezellige restaurantjes en eetcafés in het oude centrum van Alkmaar.

Parkeren

Parkeren in Alkmaar kan in een van de parkeergarages in de stad. Ook zijn er een aantal goedkope parkeerpla2atsen te vinden buiten het centrum. En als je een stedentrip boekt naar Alkmaar kun je bij een aantal hotels gratis parkeren.