Fietsen in Waterland – leuk dagje uit in Noord-Holland

Waterland is een streek en een gelijknamige gemeente gelegen in het zuiden van de provincie Noord-Holland. De gemeente grenst aan de stad Amsterdam maar heeft niets van het drukke van die stad. In de Waterland kun je juist heerlijk fietsen, wandelen en varen. Op deze pagina lees je meer over het maken van mooie fietstochten door Waterland en omliggende gemeentes in Noord-Holland.

Als je een leuk dagje uit wil tijdens je vakantie in Noord-Holland dan is fietsen in Waterland een erg goed idee. Het landschap in Waterland is typisch Nederlands en natuurlijk is het natuurschoon in de streek erg bijzonder. Nergens in Nederland vind je zoveel sloten, kanalen, plassen en meren in een gebied.

Startpunt dagje uit fietsen in Waterland

Het startpunt voor een leuke fietstocht door Waterland kan op een aantal plekken liggen. Zo kun je met de trein naar Amsterdam CS reizen om daar fietsen te huren. Via de pont en de dijk langs Schellingwoude is Waterland dan ongeveer 40 minuten fietsen.

Neem je de fietsen mee op de auto dan kun je bijvoorbeeld starten in Watergang, Ilpendam, Broek in Waterland of Monnickendam. Vanuit al deze plaatsen is een mooie fietstocht door Waterland heel goed mogelijk. Maar ook vanuit bijvoorbeeld Purmerend of Volendam is Waterland per fiets zeer goed bereikbaar.

Dagje uit in Noord-Holland? Lekker fietsen in Waterland.

Dagje uit in Noord-Holland? Lekker fietsen in Waterland.

Ga je een dagje weg op de fiets in Waterland? Dan zijn er uiteraard een aantal plekken die je bezocht moet hebben. Zo is de binnenstad van Monnickendam zeer de moeite waard. Je kunt daar trouwens ook lekker een hapje eten of een kopje koffie drinken. Vanuit Monnickendam is het per fiets ongeveer 40 minuten naar Marken. Marken is nog zo’n plek die je eigenlijk niet mag missen. Dit voormalige eiland in het IJsselmeer is bekend vanwege haar pittoreske huisje en natuurlijk de klederdracht.

Verder is het fietspad vanuit Broek in Waterland richting Overleek erg leuk om te fietsen. Vanuit Overleek loopt er een prachtige weg door de weiland richting Ilpendam. Vanuit Ilpendam zijn dan zowel Amsterdam als Volendam ongeveer 10 kilometer. Een laatste bezienswaardigheid in Waterland is tenslotte het merengebied bij Ransdorp en Zunderdorp. Fietsen in Waterland is een dagje uit in Nederland op zijn best!