Een leuk dagje weg: de haven en dijk in Volendam

Een dagje weg in Volendam begint op de IJsselmeerdijk van het dorp.

Een dagje weg in Volendam begint op de IJsselmeerdijk van het dorp.

Volendam is een van de bekendste dorpen van Nederland. De mooie dijk, de grote jachthaven en het openluchtzwembad in het IJsselmeer zijn enkele trekpleisters van Volendam. Ben je op zoek naar een leuk dagje weg in Nederland dat niet te duur is en wil je op stap met het hele gezin of juist gezellig met je partner? Breng dan eens een bezoek aan Volendam.

Op deze pagina vind je een aantal bezienswaardigheden en leuke activiteiten die een in Volendam nog leuker te maken. Verder is het goed om te weten dat een dagje weg in Volendam niet duur hoeft te zijn: wil je een goedkoop dagje weg? Neem dan je eigen lunch mee en geniet van de prachtige omgeving.

Dagje weg Volendam: parkeren

Kom je met de auto naar Volendam dan is het goed om te weten dat er rondom de oude kern van het vissersdorp genoeg parkeergelegenheid is. Parkeren in Volendam is niet duur: op zondagen kun je zelfs anderhalf uur gratis parkeren op een steenworp afstand van de dijk en het water.

Ook met het openbaar vervoer is Volendam goed bereikbaar. Vanuit Amsterdam gaan er elk uur bussen naar het centrum van Volendam. Maar ook vanuit de richting Hoorn en Purmerend zijn er busverbindingen met Volendam.

Wandelen over de dijk

De visafslag aan de dijk in Volendam

De visafslag aan de dijk in Volendam

Een dagje weg in Volendam begint voor de meeste mensen met een wandeling over de dijk. Deze dijk diende vroeger ter bescherming tegen het IJsselmeerwater. Tegenwoordig heeft de dijk die functie nog steeds maar is het vooral een toeristisch hoogtepunt.

Aan de dijk vind je veel leuke winkeltjes. Verder kun je er heerlijk eten en drinken en zijn er fotografen waar je jezelf en je reisgezelschap in authentieke Volendamse kledij kunt laten fotograferen. Als je op de dijk naar het westen loopt dan kom je uit in het Slobbeland. In dit recreatiepark kan de hele zomer door lekker gezwommen en gezond worden.

Wil je naast Volendam ook Marken bezoeken? Dan kun je vanuit de jachthaven eenvoudig de boot nemen die je in ongeveer een half uur in de haven van Marken brengt. De boot vaart hele jaar door op regelmatige tijden maar altijd tussen 10 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds. Voor 10 euro per persoon kun je een retourtje Volendam-Marken-Volendam boeken.

Goedkoop dagje weg

Een dagje naar Volendam hoeft niet duur te zijn. Vooral als je je eigen lunch meeneemt of de lokale supermarkt bezoekt voor een lekkere lunch kun je voor weinig geld de mooiste dingen zien. Vergeet niet om goede wandelschoenen een te trekken!