Dagje weg in Limburg: bezoek de steenkolenmijn in Valkenburg

Limburg is de provincie in Nederland waar tot halverwege de vorige eeuw veel mensen werkzaam waren in de mijnbouw. Inmiddels is dat niet meer het geval: alle mijnen zijn inmiddels gesloten en buiten bedrijf.

Wilt u een leuk dagje weg met de kinderen, het gezin of met uw partner? Dan is een dagje weg naar de Steenkolenijn in Valkenburg erg interessant en leerzaam. Kinderen en volwassenen leren tijdens een leuk dagje weg alles over de tijd waarin de mijnen nog in gebruik waren.

Dagje weg met de kinderen Limburg.

Dagje weg met de kinderen Limburg.

De Steenkolenmijn is gelegen in de Limburgse gemeente Valkenburg. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw mijnde de Staatsmijnen in Valkenburg naar Steenkool. Tijdens een dagje weg naar de Steenkolenmijn daalt u letterlijk af naar de omgeving onder de grond waar steenkool werd gewonnen.

Rondleiding door mijnwerker

Een bezoek aan de Steenkolenmijn begint met de vertoning van een film over de mijnbouw in Limburg. Deze film zie u in een ondergrondse filmzaal. De film vertelt het verhaal over de mijnwerkers die in deze (en vele andere) mijnen steenkool wonnen voor de Nederlandse industrie. Alle aspecten van de mijnbouw komen voorbij in de film.

Na de film krijgen bezoekers een kijkje in het leven en werken van de mijnwerkers. Onder leiding van een ex-mijnwerker mag iedereen mee de grond in voor een interessante rondleiding. De nadruk ligt hierbij op de vraag hoe er vroeger steenkool werd gewonnen in deze mijn. De ex-mijnwerker weet alles van de steenkolenwinning en zal daar met veel humor en leuke verhalen alles over vertellen

Naast verhalen en feiten over de mijnbouw in Limburg spelen ook de mijnbouwmachines een grote rol tijdens een dagje weg in de Steenkolenmijn. Door een speciaal aangelegd systeem werken alle machines nog waardoor een compleet beeld ontstaat van de werkzaamheden in de Steenkolenmijn. Voor kinderen en volwassenen is een dagje weg naar de Steenkolenmijn superleuk!

Minder validen

De Steenkolenmijn is toegankelijk voor iedereen. Ook minder-validen en mensen in een rolstoel kunnen de mijn probleemloos bezoeken. En naast de interessante rondleiding door de oude mijn is er ook een gallerie verbonden aan het museum. Deze is vrij toegankelijk voor mensen die een dagje weg naar de Steenkolenmijn boeken.