Op vakantie in Drenthe? Lekker wandelen op het Dwingelderveld

Drenthe is een van de meest populaire provincies voor mensen die op vakantie in Nederland gaan. Vooral de vele natuur, de rust en de ruimte in Drenthe spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Daarnaast biedt Drenthe natuurlijk een groot aantal culturele en educatieve dagjes uit. Ben (of ga) je op vakantie in Drenthe? Dan mag een wandeltocht over het Dwingelderveld niet ontbreken op je programma. Maar ook voor een leuk dagje uit in Drenthe is wandelen op het Dwingelderveld een erg leuke tip.

Op vakantie in Drenthe: wandelen op het Dwingelderveld.

Op vakantie in Drenthe: wandelen op het Dwingelderveld.

Het Dwingelderveld nabij Dwingeloo

Het Dwingelderveld is een nationaal park dat ligt in het zuidwesten van de provincie Drenthe. Het nationaal park is een nat heidegebied dat gelegen is op 4000 hectare grond tussen de plaatsen Ruinen en Dwingeloo. Vanuit beide plaatsen is het Dwingelderveld te voet, per auto en per fiets goed bereikbaar. Daarnaast zijn er in zowel Ruinen als in Dwingeloo een aantal campings, hotel en vakantiehuisjes te vinden. Op vakantie in Drenthe kan dus erg goed in de nabijheid van het Dwingelderveld.

Voor het maken van wandelingen is het Dwingelderveld uitermate geschikt. Het natuurgebied beschikt over vele wandelpaden die de wandelaar voeren over de heidevelden en bossen die gelegen zijn op het Dwingelderveld. Het wandelen over de heide op het Dwingelderveld is een unieke ervaring: op weinig plekken in Nederland zie je tot aan de horizon alleen maar bossen en heidevelden. Daarnaast kun je tijdens de wandeling de schaapsherder met zijn kudde schapen tegenkomen. Maar ook is het zeer goed mogelijk om tijdens het wandelen ander wild tegen te komen.

Wandelen over het Dwingelderveld is ook voor minder-validen en voor mensen met kleine kinderen in een buggy mogelijk. Vanuit Spier, een van de kleine dorpen langs de rand van het natuurgebied, start een verhardde wandelroute die speciaal is aangelegd voor mensen die minder goed ter been zijn. Deze route is 2,5 kilometer lang maar kan eenvoudig worden uitgebreid naar een wandeling van 4 kilometer. Daarnaast zijn de bezoekerscentra van het Dwingelderveld ook ingericht op het ontvangen van mindervaliden en mensen met kinderen.

Wandelen in Drenthe: Goedkoop dagje uit

Tenslotte nog de opmerking dat lekker wandelen in Drenthe natuurlijk een goedkoop dagje uit is. Je hoeft voor het Nationaal Park namelijk geen entree te betalen en als je van thuis lekkere broodjes en drinken meeneemt hoef je tijdens een wandelingen ook geen geld uit te geven. Besluit je wel om ergens een hapje te gaan eten dan kun je in zowel Dwingeloo als Ruinen terecht bij een van de leuke en betaalbare restaurantjes in het centrum van een van beide dorpen. Wil je een goedkoop dagje uit tijdens je vakantie in Drenthe? Maak een mooie wandeling op het Dwingelderveld!