Leerzaam dagje weg in Drenthe: het Hunebedcentrum in Borger

Hunebedcentrum Borger

Hunebedcentrum Borger

Ben je op vakantie in Drenthe en ben je op zoek naar een goede tip voor leuk dagje weg in die mooie provincie in het noorden van Nederland? Dan hebben we hier iets voor je. Zeker als je van van geschiedenis houdt of er met de kinderen een leerzaam dagje van wil maken. 

In het noordoosten van Drenthe ligt namelijk het grootste hunebed van Nederland. Gelijk daarnaast ligt ook nog eens het Hunebedcentrum. Leuk, erg leerzaam en heel bijzonder: dat zijn in het kort steekwoorden voor dit toeristische dagje uit in Borger.

Het Hunebedcentrum en het grootste hunebed

Hunebedden werden 5000 jaar voor het begin van onze jaartelling gemaakt door de eerste inwoners van de provincie Drenthe. Zij begroeven in de hunebedden belangrijke personen uit het dorp. Een Hunebed was een groot graf voor alle mensen die belangrijk genoeg waren om zo’n exclusieve begrafenis te krijgen.

Overledenen kregen in hun graf ook veel gebruiksvoorwerpen mee. Daardoor kunnen de hunebedden ons veel leren over de manier waarop de mensen in Drenthe in die tijd leefden. Veel van de tentoongestelde stukken in het museum van het Hunebedcentrum zijn dan ook gericht op het leven van de eerste bewoners van de provincie Drenthe.

Vlakbij het Hunebedcentrum ligt het grootste hunebed van Nederland. Dit hunebed kun je gratis bezoeken. In 1685 ontdekte een Friese dichters het Hunebed als eerste en ook groef zij toen al resten op van hetgeen in het Hunebed begraven lag. Van die allereerste opgraving zijn geen resten meer terug te vinden maar in de loop der jaren zijn in andere hunebedden wel veel bijzondere stukken teruggevonden.

Naast een museum en het hunebed kun je in het hunebedcentrum ook nog een kijkje nemen in een nagemaakt dorp dat stamt uit de tijd van de hunebedden. Je vindt er boerderijen, een woonhuis en allerhande gebruikersvoorwerpen uit de tijd van de hunebedbouwer. Verder vinden er in vakanties en op andere drukke dagen workshops plaats van ambachtslieden.

De plattegrond van het Hunebedcentrum in Borger: voor een leuk dagje weg in Drenthe.

De plattegrond van het Hunebedcentrum in Borger: voor een leuk dagje weg in Drenthe.

Ben je op zoek naar een leuk en leerzaam dagje weg in Drenthe? Dan is een bezoek aan het Hunebedcentrum een goed idee. Ook tijdens een fietstocht of wandeling door de omgeving van Borger mag je het Hunebedcentrum eigenlijk niet overslaan.