Leuk dagje weg in Ruinen (Drenthe): bezoek de schaapskooi en het bezoekerscentrum

Dagje weg Drenthe naar het Bezoekerscentrum Ruinen

Fietsen of wandelen in het Dwingelderveld? Bezoek dan de Schaapskooi en het Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen

Ben je op vakantie in Drenthe en wil je een goede tip voor een leuke en leerzame activiteit? Dan kunnen we je een bezoekje aan de Schaapskooi en het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer aan de Benderse in Ruinen van harte aanraden.

Op twee kilometer buiten het centrum van Ruinen, een toeristisch dorp in Zuid-West Drenthe, vind je voor zowel volwassenen als kinderen veel leuke doe- en zie-dingen in het bezoekerscentrum Dwingelderveld en de naastgelegen schaapskooi.

Waterdiertjes vangen.

Waterdiertjes vangen.

Een dagje weg naar het bezoekerscentrum en de schaapskooi in Ruinen is leuk met mooi weer. Naast het bezoekerscentrum vind je namelijk een vennetje waar kinderen en volwassenen met een netje op zoek kunnen naar diertjes die hier leven. Het enige wat je nodig hebt om deze vooral voor gezinnen erg leuke activiteit te kunnen doen is een schepnetje. Deze kun je huren bij het bezoekerscentrum.

Verder zijn er buiten speeltoestellen, een wandelpad en zijn er regelmatig voorlichtingen door imkers, boswachters en andere experts op het gebied van natuur en milieu.

Naast het Bezoekerscentrum bevindt zich de schaapskooi met daarin een kudde heideschapen. Deze gaan overdag, onder begeleiding van een schaapsherder en zijn honden nog echt de hei op. Ruinen is een van de laatste dorpen in Nederland met een eigen schaapskudde die nog buiten graast. Overdag is de schaapskooi leeg, maar als de kudde naar buiten of naar binnen gaat bruist het er van het leven. De schaapskooi is het hele jaar door gratis te bezoeken.

Een leuke binnen-activiteit met slecht weer

Er is genoeg te zien en te doen binnen: ook leuk dagje weg met slecht weer.

Er is genoeg te zien en te doen binnen: ook leuk voor een dagje weg met slecht weer.

Ook op een dag met slecht weer en regen is een bezoek aan het bezoekerscentrum een leuke activiteit. Je kunt binnen namelijk veel leren over het ontstaan en het beheer van het Dwingelderveld. Verder kun je er een kopje koffie drinken en zijn er altijd leuk exposities rondom het thema natuur. Tenslotte vind je in het bezoekerscentrum in een leuk winkeltje met streekproducten zoals honing en wijn. Ook kun je er boeken kopen en zijn er fiets- en wandelroutes voor het Dwingelderveld verkrijgbaar.

Als het slecht weer is hoef je geen hele dag uit te trekken voor een bezoek aan het bezoekerscentrum. Ga je met de kinderen naar het bezoekerscentrum op een dag met regen dan is het beter om bezoekerscentrum te combineren met het Planetarium in Dwingeloo en een bezoek aan een van de leuke brinkdorpen Ruinen, Dwingeloo, Diever of Havelte.

Een dagje naar de hei in Ruinen kan goedkoop zijn: wil je een goedkoop dagje weg in Drenthe bezoek dan de schaapskooi en het bezoekerscentrum en sluit af met een wandeling of fietsotch door het prachtige Dwingelderveld.