Dagje weg in Veenhuizen: Brouwerij Maallust

Veenhuizen is een klein dorp onder de rook van Assen. In en rondom het dorp zijn een aantal attracties te vinden die je tijdens een dagje weg in Drenthe kunt bezoeken. Wil je een dagje uit met je partner of een groep volwassenen? Dan is een bezoek aan brouwerij Maallust op het terrein van de vroegere strafkolonie Veenhuizen een ontzettend leuke tip. Je kunt een dagje weg naar de bierbrouwerij goed combineren met een bezoek aan Assen.

Bierbrouwerij Maallust.

Bierbrouwerij Maallust.

 

Geschiedenis

In vroeger tijden was Veenhuizen een strafkolonie voor bedelaars, wezen, weduwen en landlopers. Zij werden uit heel Nederland verbannen naar het dorp waar de Maatschappij van Weldadigheid voor hen een nieuwe toekomst in gedachten had. Het sociale experiment had als doel het ontginnen van de woeste gronden die in dit deel van Drenthe volop te vinden waren. Vanwege haar verleden maakt Veenhuizen nu aanspraak op het predicaat Werelderfgoed monument.

Een van de gebouwen op het complex van Veenhuizen was Maallust. In dit gebouw werd vroeger het graan gemalen waar de inwoners van Veenhuizen hun brood van moest bakken. Veel van de authentieke elementen en de geschiedenis zijn nog zichtbaar in het unieke Maallust complex. Naast Maallust zijn in en rondom Veenhuizen nog een aantal andere uitstapjes te doen die te maken hebben met het unieke verleden van het dorp Veenhuizen

Rondleiding Bierbrouwerij

In de bierbrouwerij die nu in Maallust gevestigd is wordt op authentieke wijze maar met moderne middelen bier gebrouwen. In de brouwerij worden rondleidingen gegeven waar het hele brouwproces kan worden bekeken. Uiteraard kan er ook geproefd worden van het eindresultaat.

Een rondleiding en bierproeverij kost 8,50. Voor groepen, bijvoorbeeld voor personeelsuitjes of vrijgezellenfeesten, kunnen speciale tarieven worden gehanteerd. Neem hiervoor contact op met Bierbrouwerij Maallust.

Verder kun je na afloop van een leuk dagje weg in Drenthe ook biertjes meenemen. In de winkel kan elk bier dat wordt gebrouwen in Maallust gekocht worden. Zo kun je thuis nagenieten van de heerlijke biertjes die in Veenhuizen gebrouwen worden.